Notícies

REPTE INHAMBANE. Col·labora per a restablir la situació a Inhambane!

COL·LABORA!

El dia 15 de febrer de 2017, la província d’Inhambane a Moçambic va ser assolada pel cicló Dineo, afectant principalment als districtes d’Inharrime, Jangamo, Inhambane ciutat, Maxixe, Morrumbene i Massinga. Al cicló Dineo, el van seguir intenses pluges, la qual cosa ha agreujat enormement la situació deixada per les inundacions del mes de gener.

Aquests fenòmens han deixat el següent balanç:

– 128.538 famílies / 652.648 persones afectades

– Desenes de milers d’habitatges afectats

– Un miler d’habitatges destruïts

– 70 centres sanitaris afectats (molts 100% inoperatius)

– 1,687 aules estan destruïdes afectant 160,000 estudiants

– 116 edificis governamentals afectats

– 29.173 hectàrees de cultius arrasades (la pràctica totalitat)

– No hi ha llum ni aigua corrent en la majoria de districtes, especialment fora de les capitals del districte.

– Els medicaments i vacunes de conservació en fred, espatllades.

Com a conseqüència d’això, es preveu un fort augment dels casos de malària i diarrees i es tem que apareguin brots de còlera així la manca de recursos alimentaris, que agreujaran la ja de per sí mateixa, difícil situació actual. No obstant, el sistema de salut, molt afectat, no pot fer front a les necessitats actuals ni futures.

L’estimació preliminar de necessitats per poder fer front a la situació és de:

– 116 tendes per a allotjaments

– Kits d’ajuda humanitària per 19.281 famílies

– 38.561 kits d’higiene

– Paquets alimentaris per 102.403 persones

– 57.842 xarxes mosquiteres

– 130 tones de llavors

– Material per a la rehabilitació de les infraestructures bàsiques

El govern provincial d’Inhambane estima que seran necessaris 13,3 milions de dòlars per recuperar els danys ocasionats pel DINEO en les infraestructures (carreteres, centres sanitaris, escoles, oficines governamentals) i en l’agricultura. Aquest valor supera la capacitat financera de la província segons els fons de contingència aprovats pel 2017.

Des d’Arquitectura Sense Fronteres hem estat recolzant a la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane (DPS-I) des de l’any 2006, a través de fons de cooperació recaptats principalment en l’estat espanyol.

En aquesta situació d’emergència i necessitat, no podem desentendre’ns de les prioritats i perills que ens aguaiten. Per això, ASF i els nostres socis i donants recolzarem a la DPS-I a realitzar un aixecament exhaustiu dels danys de la xarxa sanitària, en el disseny de solucions adequades i duradores, en el seguiment dels processos de rehabilitació i en els materials per algunes d’elles; amb la finalitat de restablir el correcte funcionament del sistema sanitari en el menor temps possible. Mentre, altres ONGS i l’estat de Moçambic dota la xarxa sanitària dels mínims imprescindibles per treballar fins a la restauració del sistema.

Per això, necessitem el vostre suport per sufragar l’anàlisi de la situació real de les infraestructures sanitàries:

Necessitem recaptar 20.000€:

– 5.000€ es destinaran a la realització de l’anàlisi (despeses del personal i desplaçaments als centres sanitaris).

– 15.000€ es destinaran a la compra de material de construcció per a la rehabilitació d’infraestructures.

Tot el que sigui recaptat de més, es destinarà a rehabilitacions segons prioritats.

Una vegada finalitzat el projecte, tots els col·laboradors que vulgueu saber més sobre ASF, estareu convidats a la nostra oficina central, on organitzarem una jornada de portes obertes perquè ens conegueu en persona, vegeu els projectes que realitzem, xerrem i passem una bona estona junts. A més us lliurarem personalment un certificat d’agraïment per contribuir a la nostra causa. Als que no pugueu assistir, us ho enviarem per e-mail.

Si fas una donació per valor de 250€ o superior, ASF t’ho agrairà amb un dibuix fet per un d’aquests coneguts arquitectes:

Andrés Jaque, Beth Galí, Carlos Ferrater, Carlos Lamela, César Ruiz-Larrea, Enric Ruiz-Geli, Fermín Vázquez, Guillermo Vázquez Consuegra, Jerónimo Junquera, José Morales, Luis Alonso, Luis M. Mansilla y Emilio Tuñón, Manel Bailo y Rosa Rull, Oriol Bohigas, Patxi Mangado, Rafael de La-Hoz.

ASF disposa de la col·lecció “Universos de Luz” formada per 16 dibuixos i volem  donar-los com a mostra d’agraïment pel vostre suport. Donat que només tenim un dibuix de cada autor (hi ha dos dibuixos fets per dos autors), el procediment per assignar-los serà a través del sorteig dels dibuixos entre les persones i/o entitats que contribueixin en la nostra causa amb donacions iguals o superiors  a 250€. Es sortejaran segons l’ordre en que s’han rebut les donacions, fins a esgotar existències.

Qualsevol aportació suposa un canvi. Aquí teniu l’enllaç de la plataforma migranodearena.org on podeu col·laborar per restablir la situació a Inhambane.

COL·LABORA!

Us anirem informant sobre l’evolució del projecte!

Fonts: Informes UN, Govern Provincial d’Inhambane, INGC​

Arquitectura a las Aulas 2024

ASF Catalunya ha participat amb el taller FEM EL MÓN ACCESSIBLE al cicle ‘Arquitectura a les Aules’ organitzat pel COAC coincidint amb la Setmana d’Arquitectura 2024,