Notícies

Vaga Feminista

Ens sumem a la vaga feminista del 8 de març

Arquitectura Sense Fronteres dona suport i se suma a la Vaga Feminista del 8 de març.

Ens adherim al manifest publicat per la Coordinadora d’ONGD d’Espanya.

A Arquitectura Sense Fronteres treballem a través dels nostres projectes de cooperació local i cooperació internacional, per promoure la igualtat de gènere, contra la violència masclista, a favor dels drets humans i la participació de la dona.

Dones Senegal

MANIFEST

La Coordinadora Estatal d’Organitzacions de Cooperació per al Desenvolupament dona suport i s’uneix a la Vaga Feminista Internacional d’aquest 8 de Març. 

L’any passat les feministes argentines van convocar a una aturada internacional sota el lema “Ni una menys, vives ens volem”. Milions de dones sortim al carrer en 70 països per fer visibles nostres demandes respecte al treball productiu i reproductiu, àmbits en els quals nostra presència és imprescindible i en els quals, alhora, estem desvaloritzades, invisibilitzades i discriminades.

Aquest 2018 el moviment feminista convoca una vaga internacional per visibilitzar la nostra força i la nostra indignació davant les violències masclistes, la vulneració dels nostres drets sexuals i reproductius, la desigualtat laboral, les discriminacions en l’accés als recursos econòmics, socials i mediambientals, i la invisibilització de les cures que, en la seva majoria, realitzen les dones a tot el món.

La Coordinadora Estatal d’Organitzacions de Cooperació per al Desenvolupament se suma i participa en aquesta mobilització. Fem nostra la crida a totes les dones a parar, a deixar de fer per fer que es noti com n’és d’imprescindible la nostra feina en tots els àmbits de la vida.

Aquestes són algunes de les dades que nodreixen les realitats que vivim les dones al món:

 • L’ONU estima que 66.000 dones són assassinades anualment al món. A Amèrica Llatina, per exemple, cada dia són assassinades 12 dones pel fet de ser-ho.
 • Almenys 200 milions de dones i nenes sofreixen mutilació genital femenina, segons Unicef.
 • Més de 700 milions de dones van contreure matrimoni abans de complir els 18 anys. Una de cada tres ho va fer abans dels 15 anys. Encara avui, 280 milions de nenes es troben en risc de casar-se abans de complir la majoria d’edat, conforme a les dades de l’Agència de les Nacions Unides especialitzada en la defensa dels drets de la infància.
 • 225 milions de dones de tot el món no tenen accés a una adequada salut sexual i reproductiva, ni a mesures de planificació familiar, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
 • 120 milions de nenes de tot el món (una mica més d’una de cada 10) han sofert violència sexual en algun moment de les seves vides, d’acord a les estadístiques d’Unicef. Això provoca, entre altres conseqüències, embarassos no desitjats i mortalitat per avortaments insegurs.
 • Uns 16 milions de noies de 15 a19 anys i aproximadament un milió de nenes menors de 15 anys donen a llum cada any, segons l’OMS. La majoria d’elles en països empobrits.
 • La mateixa organització assenyala que 47.000 dones moren a l’any per avortaments insegurs (32% a Àfrica i 24% a Amèrica Llatina).
 • Les dones i nenes comprenen el 71% de les víctimes de tracta d’éssers humans, segons l’Oficina de l’ONU contra la Droga i el Delicte. La majoria d’elles, per a matrimonis forçats i esclavitud sexual.
 • El 70% de les persones pobres al món són dones. Segons Nacions Unides, les dones realitzen el 66% del treball al món, produeixen el 50% dels aliments, però només reben el 10% dels ingressos i posseeixen el 1% de la propietat.

La Coordinadora s’uneix a les dones del món per fer visibles aquestes realitats inacceptables, perquè ningú pugui mirar cap a un altre costat. Hi ha raons més que suficients per participar activament en una vaga feminista internacional que va més enllà d’un aturada laboral; una vaga que posa al centre la participació nuclear de les dones en totes les esferes de la vida: el consum, l’educació, el treball remunerat i precari i el de cures.

8 març 2018
DONES DEL MÓN EN VAGA

És una vaga global, de totes les dones del món, de les nostres sòcies d’Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia i Orient Mitjà, de les migrants, de les dones en trànsit i refugiades, de totes aquelles els drets de les quals són constantment vulnerats i que per això ni tan sols podran unir-se a aquesta vaga.

Les organitzacions de cooperació per al desenvolupament treballem amb totes aquestes dones. A més, som un sector sustentat en un 70% pel treball i dedicació de dones, que, de manera remunerada o voluntària, estem vinculades a la solidaritat internacional. El nostre és un sector feminitzat, lligat a la cura i al treball amb la població més vulnerable, i per això poc reconegut i escassament valorat.

A més, és un sector en el qual les dones, malgrat la nostra àmplia participació, accedim poc a llocs de direcció  i als espais de presa de decisions. Igual que la majoria de sectors, les ONGD també haurien de canviar per aconseguir un model de treball que posi al centre les cures i la solidaritat i sororitat que defensen en els seus idearis i principis.

Les dones i la Coordinadora anem a la vaga!

Entre altres reivindicacions:

 • Exigim als governs mesures reals, eficaços i amb recursos que erradiquin les diferents formes de violències contra les dones i menors; que garanteixin la seguretat, l’accés a la salut i a drets sexuals i reproductius universals i gratuïts; que assegurin la igualtat d’oportunitats i condicions laborals justes sense bretxa salarial ni sostres de cristall.
 • Exigim la corresponsabilitat de l’Estat i dels homes en les tasques de cura. Volem una conciliació corresponsable entre homes i dones que ens permeti estar prop de les nostres filles i fills i persones depenents i poder desenvolupar també les nostres aspiracions vitals.
 • Ens oposem a fronteres en les quals es vulneren els drets humans. Fronteres que causen explotació, violència sexual, tracta i abusos de tot tipus contra un cada vegada major nombre de persones -sobretot, dones i menors- en moviment a causa de guerres, causes econòmiques, polítiques, socials o mediambientals.
 • Cridem a totes les dones a participar activament en la Vaga Feminista i a les nostres organitzacions a donar-hi suport i facilitar el lliure exercici del dret a vaga i atur parcial de totes les treballadores.
 • Demanem als homes que col·laborin, donin suport i acompanyin per permetre la participació de les dones en la vaga. Que ens cobreixin encarregant-se dels serveis mínims als espais de treball i realitzant la feina de cures que quedarà sense fer.

Participem en les mobilitzacions i concentracions convocades en totes les ciutats allà on estiguem!

Arquitectura a las Aulas 2024

ASF Catalunya ha participat amb el taller FEM EL MÓN ACCESSIBLE al cicle ‘Arquitectura a les Aules’ organitzat pel COAC coincidint amb la Setmana d’Arquitectura 2024,