La gran estafa elèctrica

Entre els principals objectius de la UE, trobem el de l’eficiència energètica,és a dir, la pretensió d’afavorir tant la reducció com la responsabilitat del consum energètic. Es pretén, entre d’altres, respectar els compromisos assumits en l’àmbit del Protocol de Kyoto i des de finals del 2006 s’assoleix el compromís de reduir en un 20% el consum d’energia primària d’ara al 2020.

A partir de juny del 2014 serà d’obligatori compliment la “Directiva 2012/27/UE “ del Parlament Europeu y del Consell, del 25 d’octubre de 2012,relativa a la eficiència energètica.

Des de 1991, a Europa existeixen cooperatives per a produir i consumir energies renovables amb l’objectiu de produir energia verda, maximitzar el valor afegit per a la societat i crear llocs de treball sostenibles.

Al nostre país, però, aquestes cooperatives han sorgit de la voluntat transformadora de la ciutadania, cansada de ser presa del monopoli energètic i la seva gran estafa.

Som Energia, Ecooo, Viure de l’aire i Goiener en són algunes. Creuen en un model energètic sostenible i treballen per aconseguir-lo. Aquestes cooperatives estan basades en la producció i comercialització d’energia verda amb la finalitat d’acabar amb les energies “brutes” provinents de les centrals nuclears, tèrmiques i grans hidroelèctriques, i aconseguir així la sobirania energètica.

Proposen l’autoconsum i la producció local, ja que en el transport d’aquesta se’n perd una part significativa (aproximadament un 20%). A més a més ofereixen un sistema transparent i participatiu.

Tot i ser una gran alternativa que ajudaria a tenir una energia neta i un consum responsable d’aquesta, es troba amb molts inconvenients, noves lleis promogudes per l’actual govern espanyol que fan que això no sigui possible.

La nova reforma energètica que s’està duent a terme elimina el règim especial al que s’acollien les renovables. Fent molt de mal a aquest sector. No només a l’hora d’adaptar-se a nous finançaments sinó que ho fa d’una forma retroactiva, acabant amb la viabilitat dels projectes ja existents, ferint de mort no només a les persones o col·lectius que aposten per aquesta forma de producció energètica sinó també el planeta sencer.

Ens preguntarem el perquè aquesta reforma?.Qui hi guanya apostant contra el medi ambient?

Doncs la resposta és bastant senzilla. Resulta que fins el moment, 43 “ex” alts càrrecs polítics així com alguns dels seus familiars estan actualment contractats per aquestes grans empreses de l’oligopoli. José Maria Aznar, Felipe González, Elena Salgado, Carlos Borbón-Dos Sicilias, Ana Palacio, Miquel Roca, Luis Solana, Pedro Solves, Juan María Atutxa en són alguns.

Veient aquesta evidència entenem el perquè de l’interès del govern de beneficiar a aquestes empreses, ja que, probablement els actuals alts càrrecs algun dia es beneficiaran de les reformes que es facin d’ara endavant. Podríem apostar on anirà a parar el ministre Soria…

I és que la reforma beneficia a les tecnologies brutes com el gas, el carbó i la nuclear, per exemple, donant incentius com els pagaments per capacitat a les centrals de gas de cicle combinat de les grans companyies. És a dir, pagant energia que la societat no necessita i probablement, no necessitarà mai.

A més a més, la reforma contempla la imposició de peatges addicionals a l’auto producció d’energia per a consum propi (cosa que qualsevol persona amb ús de raó veu il·lògica), fent-la pràcticament inviable. Sempre amb la finalitat de protegir els beneficis de les grans companyies. Les quals, espantades per aquesta nova i imparable competència prenen un altre camí ignorant els acords amb la UE.

Les persones que aposten per l’energia verda cada dia són més, cosa que preocupa al nostre estimat govern, és per això que inventen lleis per fer que no sigui possible.

Interessa que a la llarga el control de les renovables sigui dels mateixos de sempre, per assegurar als nostres polítics un bon sou quan es retirin.

Per tant, faran tot el possible per carregar-se el petit productor (igual que fan amb els autònoms, les petites empreses…). És per això que és important generar una gran demanda d’energia verda, perquè junts potser podem!

Bé, us deixo que us ho penseu!

Arkadi Criado i Gemma Cosialls
Voluntaris del Grup de Cooperació Local d’Arquitectes sense fronteres

Ajuda'ns a compartir-ho!
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on linkedin
Linkedin

Support us!

If you like this site please help and make click on any of these buttons!

Fes-te voluntari!

Els voluntaris són la base de la nostra organització. Gràcies a ells, ASF pot desenvolupar multitud de projectes arreu del món i dissenyar-ne de nous. Hi ha moltes maneres de col·laborar amb nosaltres, des de tasques de comunicació fins a participació en projectes. Uneix-t’hi i tria’n la teva!
.

  1r. LLEGEIX-TE LES "FAQ" ABANS D'INSCRIURE'T

  - Preguntes Freqüents Voluntariat

  2n. UNEIX-TE A L'EQUIP!

  Informació personal:

  Nom

  Cognoms

  Codi Postal

  Població

  El teu email

  *Enviant aquest formulari acceptes la Política de privacitat i protecció de dades d'Arquitectura Sense Fronteres

  Contacta amb nosaltres!

  Omple aquest formulari i contactarem amb tu amb la major brevetat possible.

   El teu nom

   El teu email

   Assumpte

   El teu missatge

   Fes-ne difusió!

   Segueix-nos a les xarxes socials:


   Fes un donatiu!

   Acceptem donatius via PayPal i hi pots accedir prement el botó següent. Gràcies per col·laborar amb nosaltres!

   Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com