Notícies

Pintem un pas de zebra 3D a Maputo

Els vianants ja poden creuar per un pas zebra 3D  la Plaça dels Treballadors

En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible 2018, professionals i activistes d’ONU-Hàbitat (Programa d’Assentaments Humans de les Nacions Unides) i ASF (Arquitectes sense Fronteres) van pintar el primer pas zebra 3D a Moçambic en el carrer de la Guerra Popular amb la rotonda de la Praça dos Trabalhadores, com a part de l’acció “Intervenció Urbana: Creació d’un espai públic i activitats de sensibilització”.

El pas zebra en 3D és una manera de cridar l’atenció dels autobusos, “machibombos” i cotxes perquè respectin els vianants, que són els més vulnerables i necessiten un lloc segur per creuar el carrer. En molts països del món, els passos de vianants en 3D s’ha utilitzat com una forma de reduir la velocitat dels autobusos. L’efecte 3D fa que les línies es percebin com a veritables obstacles a la carretera, i provoquen que els autobusos es ralentitzin.

L’efecte 3D s’aconsegueix gràcies a una il·lusió d’ombres en la pintura de banc i tons grisos. L’efecte 3D de la pintura es fa més evident quan es veu des de l’alçada dels autobusos i “machibombos” o autocars.

La pintada de passos de vianants pintura 3D van tenir lloc dissabte 9 de juny, com a part del programa d’Intervenció Urbana, durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible de 2018. La intervenció urbana per a l’apropiació de l’espai públic té l’objectiu de replantejar l’espai públic fent atenció als vianants i als usuaris del transport públic, és a dir posant al centre les persones i no els cotxes. L’acció també va incloure les activitats següents:

  • Plogging (exercicis de neteja de l’espai públic)
  • Muntatge de mobiliari urbà
  • Donar a conèixer els objectius del desenvolupament sostenible i la seguretat del trànsit (a càrrec d’ activistes Amviro)
  • L’acció de salut i benestar (diagnosi dental i estiraments)
  • Música
  • Pintura d’un espai segur per a vianants
  • Skateboard per a nens/es i adolescents.

 

Arquitectura a las Aulas 2024

ASF Catalunya ha participat amb el taller FEM EL MÓN ACCESSIBLE al cicle ‘Arquitectura a les Aules’ organitzat pel COAC coincidint amb la Setmana d’Arquitectura 2024,