HÀBITAT

HÀBITAT: Defensem el dret a l’accés a la ciutat a través del reordenament urbà participatiu i l’accés al títol de DUAT (dret d’ús i aprofitament de la terra) en els barris informals de Maputo. 

Context

La ciutat de Maputo està formada per una part formal, anomenada “cidade de ciment” i una informal, la “cidade de Caniço”, on resideix la major part de la població. Tot i que la primera només suposa un 30% de l’espai urbà, enfront del 70% que constitueixen els barris informals (15 km2 enfront de 75 km2), les normes urbanes i processos administratius estan pensats per a la ciutat formal.

Així, moltes vegades els veïns i les veïnes d’aquests barris informals queden exclosos del procés administratiu i dels espais de decisió de les polítiques urbanes que els afecten directament, i per tant són desconeixedors dels seus drets en l’àmbit urbà i habitacional. A més, a causa de les baixes condicions d’habitabilitat d’aquests assentaments, –espais públics i carrers insegures i inaccessibles, habitatges sense accés al carrer, manca d’il·luminació i de sistemes de gestió d’aigua i residus–, els habitants d’aquests assentaments informals (AI) acaben per concebre la ciutat com un espai hostil.

Paral·lelament, la ciutat viu un fort procés de densificació en què l’espai urbà més cèntric es revaloritza cada vegada més. Això deriva en una possibilitat d’abús per part dels grans inversors, que especulen amb aquests terrenys i allunyen la població més vulnerable del centre urbà.

 

El barri de Chamanculo C es troba en el Districte Urbà nº2, Nlhamankulu, en la primera corona d’assentaments informals de Maputo, que correspon a aquells barris de creació més antiga. El Districte Urbà de Nlhamankulu té una població de 158,723 habitants (INE 2013), que representa un 13.3% de la població de Maputo.

 

La forma que aquestes famílies tenen de defensar el seu dret a la terra és mitjançant l’obtenció d’un Duat (Dret do Ús i aproveitamento dóna Terra), que és el més semblant a un títol de propietat en un país on legalment tota la terra és de l’estat, i els seus ciutadans són “usuaris” de la terra. El Duat implica, a més, el reconeixement del dret a la ciutat, i es converteix en una eina per aconseguir un model de ciutat més just i igualitari.

El dèficit de Duat a Maputo suposa un dels grans desafiaments del municipi. Es va establir un pla de regulació massiva que va resultar ser un mètode eficaç. No obstant això, no és aplicable als assentaments no estructurats o aquells altament densificats. L’obtenció del Duat exigeix d’un complex sistema burocràtic, previ i posterior a la sol·licitud, a més de l’elaboració d’aixecaments topogràfics, fet que el fa pràcticament inaccessible per a les famílies amb pocs recursos.

Objectius

Objectiu 1

Promoure l’ús sostenible de la terra amb un augment de coneixement dels drets i deures dels municipis relatius a la terra i al planejament urbà.

ASF col·labora amb el Conselho Municipal de Maputo en el si de les seves polítiques urbanístiques per a l’atribució de Duat a les famílies de Chamanculo C. Alhora, es realitzen sessions informatives sobre l’accés al Duat, així com sobre les possibilitats de millora de les parcel·les i els barris.

Objectiu 2

Millora de l’accés a un espai públic de qualitat, més segur, accessible i ciutadà en Chamanculo C.

Les obres en Chamanculo C es realitzen en un context d’arquitectura social, en què les persones i el seu dret a la ciutat són la prioritat. Per això, al mateix temps que es reordena l’espai per facilitar l’accés al Duat, es contribueix a una millora de l’espai públic del barri -carrers més transitables, millora de les condicions de sanitat, possibilitat de drenatge natural de les parcel·les, etc.

Fases del projecte

El projecte va començar el 2015, des de llavors s’ha anat consolidant la intervenció:

Habitat 1: 2015-2016, “Defensa del dret a l’habitatge i l’accés al títol de Duat als barris informals de maputo”

Assoliments principals:

 • Construcció d’un vincle de confiança amb la comunitat.
 • Primeres sessions d’urbanisme participatiu.
 • Identificació dels requisits per al Duat en el context de Chamanculo.
 • Identificació de l’àrea d’intervenció: Q18 a Q22.
 • Primera intervenció de millora de carrers. Es crea la imatge de l’abans i després dels carrers
 • Intervencions en espai públic: camp de futbol de Cape Cape, Centre Comunitari i Parc infantil.

Habitat 2: 2017-2018, “Defensa del dret a l’accés a la ciutat a través del reordenament urbà participatiu i l’accés al títol de Duat (dret d’ús i aprofitament de la terra) en els barris informals de Maputo.

Assoliments principals:

 • Desenvolupament del mètode de 6 passos per aconseguir el Duat.
 • Sol·licitud i atribució dels primers DUATs.
 • Obres.
 • Identificació participativa dels següents Q on intervenir: Q14 al 16 i Q28 al 32.

Habitat 3: 2019-1020, en procés de formulació. 

Com ho fem?

 1. Mitjançant l’aplicació d’una sèrie de passos sistematitzats: els 6 passos per al Duat.
 2. Amb processos d’assessorament legal i de divulgació dels drets i deures de la ciutadania: a través de la posada en marxa de taules rodones amb els líders comunitaris, de la celebració de jornades d’assistència jurídica per a la resolució de conflictes i de la creació de programes per a ràdios comunitàries, es redueixen els conflictes lligats a l’ús de la terra i es promouen els vincles entre els líders comunitaris i els municipis. Aquestes activitats de sensibilització, debat i informació s’estan organitzant no només al barri de Chamanculo C, sinó en tots els barris del districte de Nhamanculo.
Debat amb Ràdio Maxaquene a Chamanculo A, Juliol 2018.

Debat amb Ràdio Maxaquene a Chamanculo A, Juliol 2018.

Habitants de Chamanculo assitint al debat de ràdio comunitària.

[vcex_spacing size=”30px”]

Els 6 passos per al Duat:

1. Aixecament social

Mostrem els processos que s’han realitzat en altres quarterões: els carrers que ara s’han tornat transitables i segures. I promovem espais per escoltar les experiències d’altres veïns i veïnes que han participat en el projecte. Aquestes dues accions són clau per guanyar-nos la confiança i ganes de participar de noves famílies.

2. Aixecament topogràfic

Des de fa dos anys, Arquitectura Sense Fronteres col·labora amb INFATEC (Institut de Formação em Administraço de Terras i Cartografia) en l’aixecament topogràfic de les parcel·les.

Estudiants de INFATEC instal·lant la demarcació de les parcel·les

Estudiants de INFATEC instal·lant la demarcació de les parcel·les.

3.Obres de millora dels carrers

Es regularitzen els carrers i es construeixen nous murs. Per fer-ho possible, els veïns i veïnes han de cedir part de les seves parcel·les. A canvi, guanyen espai per a la participació ciutadana i celebracions socials, el barri es torna més segur, i els carrers es tornen transitables per exemple per a l’entrada d’ambulàncies o sortida de cotxes fúnebres.

S'obren els primers carrers durant el projecte Habitat 1

Obrint els primers carrers durant el projecte Habitat 1.

4.Parcel·lació urbà participativa

El veïnat acorda com serà es farà la divisió de les parcel·les i així s’evita l’aparició de problemes lligats a l’ús de la terra i es crea i enforteix la consciència del dret a la ciutat de la comunitat.

Reunió per revisar la proposta de parcel·lació.

Reunió per revisar la proposta de parcel·lació.

5. Sol·licitud del DUAT

Es realitzen sessions de consulta i aclariment de dubtes, tractant d’agilitar els processos administratius entre els sol·licitants, d’una banda, i l’administració, de l’altra. Un cop posats en regla tots els documents necessaris, els veïns envien els formularis de manera conjunta.

Tramitació dels primers DUATs, Hàbitat 1

Tramitació dels primers DUATs, Hàbitat 1.

6. Reconeixement de DUAT

Amb el DUAT a la mà, els veïns tenen la seguretat que no seran expulsats dels seus terrenys. Ara poden invertir-hi, negociar, i habitar-los amb una nova consciència del seu dret a la ciutat.

Una veïna mostra la seva carta de notificació de DUAT.

Una veïna mostra la seva carta de notificació de DUAT.

Hamilton Mamdlaze, coordinador del projecte:
De cara al futur, el que es busca és que les dinàmiques del projecte siguin replicades i s’estenguin, no només a la resta de quarterões de Chamanculo C, sinó a tots els assentaments informals de la ciutat. Volem que els barris es converteixin en llocs on els seus habitants hi vulguin romandre, i que a més admetin els processos de densificació que hi estan tenint lloc. Per això, els plànols de parcel·lació  s’han realitzat tenint en compte la possibilitat de construir cases a dues altures.

 

La pregunta que el projecte Hàbitat planteja és: ¿es pot entendre el dret a la ciutat quan es viu en espais insegurs, habitatges sense accés al carrer i barris sense il·luminació o sense sistemes de gestió d’aigua i residus?

Per això, per ASF, el DUAT és solament el primer pas d’un camí que porta a les comunitats a ser conscients de les seves necessitats per començar a pensar en el dret a la ciutat com alguna cosa pròpia.

[vcex_divider style=”solid” icon_color=”#000000″ icon_size=”14px” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

Data d’inici i data final: 2017-218

Titulars de drets: Veïnat de Chamanculo C, Maputo.

Titulars d’obligacions i responsabilitats:

Instituto de Acesso à Justiça (IAJ)

Instituto de Acesso à Justiça (IAJ)

Conselho Municipal de Maputo (CMM)

Conselho Municipal de Maputo (CMM)

Ordem dos Advogados de Moçambique (OAM)

Ordem dos Advogados de Moçambique (OAM)

 

 

 

 

 

Aliances: 

INFATEC (Instituto de Formação em Administração de Terras e Cartografia)

INFATEC (Instituto de Formação em Administração de Terras e Cartografia)

Arquitectura Sem Fronteiras

Arquitectura Sem Fronteiras

Ràdio comunitària Maxaquene

Ràdio comunitària Maxaquene

 

 

 

 

 

Pressupost:

Àrea d’actuació: Maputo, Moçambic

Objectius principals: 

 • Promoure l’ús sostenible de la terra, fent créixer el nivell de coneixement dels drets i deure dels municipis en relació a la terra i al plantejament urbà. 
 • Millorar l’àccés a un espai públic de qualitat, més segur, accessible i ciutadà a Chamanculo C.

Drets que es volen garantir: Dret a la ciutat, dret a un hàbitat digne.

Finançament:  Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Pamplona i SELAVIP.

 

Ajuda'ns a compartir-ho!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Support us!

If you like this site please help and make click on any of these buttons!

Fes-te voluntari!

Els voluntaris són la base de la nostra organització. Gràcies a ells, ASF pot desenvolupar multitud de projectes arreu del món i dissenyar-ne de nous. Hi ha moltes maneres de col·laborar amb nosaltres, des de tasques de comunicació fins a participació en projectes. Uneix-t’hi i tria’n la teva!
.

  1r. LLEGEIX-TE LES "FAQ" ABANS D'INSCRIURE'T

  - Preguntes Freqüents Voluntariat

  2n. DESCARREGA'T ELS SEGÜENTS DOCUMENTS ABANS D'OMPLIR EL FORMULARI:

  - Grups de treball d'ASF
  - Manual de formació del voluntariat

  3r. UNEIX-TE A L'EQUIP!

  Informació personal:

  Nom

  Cognoms

  DNI

  Adreça

  Codi Postal

  Població

  Telèfon

  El teu email

  Formació i interessos:

  Formació principal

  Formació en cooperació

  Experiència en cooperació

  Idiomes

  Programari i recursos informàtics de què disposes

  Interessos personals

  Puntua de l'1 al 10 (1 més baix - 10 més alt) els grups de treball segons el teu interès en colaborar-hi:

  Moçambic

  Cuba

  Burkina Fasso

  Cooperació local

  Educació per el desenvolupament (EpD)

  Comunicació

  ASF Internacional

  Contacta amb nosaltres!

  Omple aquest formulari i contactarem amb tu amb la major brevetat possible.

   El teu nom

   El teu email

   Assumpte

   El teu missatge

   Fes-ne difusió!

   Segueix-nos a les xarxes socials:


   Fes un donatiu!

   Acceptem donatius via PayPal i hi pots accedir prement el botó següent. Gràcies per col·laborar amb nosaltres!

   Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com