Entre l’8 i el 12 de juliol de 2024, Maputo va ser l’escenari d’una setmana única d’intercanvi acadèmic, social i polític centrada en el Dret a la Ciutat. Organitzat per Arquitectura Sense Fronteres (ASF), la Facultat de Dret de la Universitat Eduardo Mondlane i diversos actors internacionals, el seminari va reunir un grup divers de professionals, acadèmics i membres de la societat civil per reflexionar sobre els reptes i les solucions per garantir el dret a una ciutat justa i accessible per a totes les persones, especialment als barris perifèrics de Maputo. La diversitat de participants va ajudar a imaginar solucions més universals als desafiaments lligats a la manca d’accés a aquest dret en el context mozambicà.
Una setmana de reflexió i acció conjunta
“Mentre hi hagi una sola persona fora que no visqui en condicions dignes, no tindrem descans.”
Amb aquesta declaració de principis de Plácido Lizancos, destacat acadèmic i arquitecte
de la Universitat de Coruña, començava un diàleg enriquidor que buscava connectar les realitats dels habitants de Maputo amb les possibles solucions acadèmiques i polítiques.
Plácido Lizancos va destacar el “gran deute” que el món té amb els milers de milions de persones que encara no tenen accés a drets bàsics com la vivenda digna, la salut, l’educació i el gaudi d’un entorn urbà saludable.
“Em sento absolutament incòmode amb l’evidència que la qualitat de vida depèn del lloc on vas néixer i de la quantitat de diners que tens a la butxaca.” va dir Lizancos.
Col·laboració internacional i projectes en marxa
La Setmana d’Intercanvi va convocar a delegacions de diferents països, tant del nord global com del sud. Arquitectura Sense Fronteres (ASF) ha estret llaços amb la Facultat de Dret de la Universitat Eduardo Mondlane i el seu Centre d’Estudis per a la Biodiversitat, l’Ambient i la Qualitat de Vida (CEDAB), així com amb UN-Hàbitat, per a avançar en la promoció del dret a la ciutat a Maputo, amb un enfocament especial en els assentaments espontanis de la perifèria. Aquesta col·laboració s’emmarca dins de la línia de treball Hàbitat Chamanculo C: Contribuir ao Direito à Cidade, l’objectiu principal del qual és millorar l’accés a la propietat de la terra (DUAT), als serveis públics essencials, a infraestructures resilients i a un habitatge digne.
Els projectes en marxa, finançats per AECID, el Ajuntament de Barcelona a través del seu programa de #JusticiaGlobal, i la Diputació de València. Aquesta iniciativa és part de la cinquena fase del programa Hàbitat 5, que busca proporcionar solucions integrals als desafiaments urbans que enfronten les comunitats més vulnerables a Maputo.
Al llarg de la Setmana d’Intercanvi sobre el Dret a la Ciutat, van participar dues delegacions internacionals: una provinent de diverses universitats de la península ibèrica i una altra de Moçambic. La delegació d’Espanya va estar formada per membres de les universitats de València UV, Universitats Politècniques de València, Catalunya i la Corunya, així com pel Colectiu Punt 6 i ENPEU, com co-organitzadora de la setmana. La delegació moçambiquesa va incloure investigadors de les universitats UNISAVE, UNIZAMBEZIA, UNILOURO i la Universitat Catòlica de Beira. Aquest intercanvi de coneixement va ser possible gràcies al suport del Programa de Boa Governação de la Cooperació Alemanya (GIZ).
Activitats de la setmana
Els debats es van estructurar en tres activitats principals:
- Actes polítics: Recepcions a la Facultat de Dret de la Universitat Eduardo Mondlane, la Residència de l’Ambaixada d’Espanya, el Municipi de Marracuene i la Rectoria de la Universitat Eduardo Mondlane.
- Seminari sobre les Contribucions de l’Acadèmia al Dret a la Ciutat: Jornada de divulgació que va reunir més de 200 persones. Es van realitzar dues taules rodones clau: una centrada en les intervencions de la societat civil i una altra que va reunir acadèmics i investigadors per discutir com l’acadèmia pot contribuir al Dret a la Ciutat. A més, es va presentar la nova Política d’Urbanització de Moçambic, aprovada l’abril de 2024, i el Quadern de Procediments Metropolitans CPM-04, que tracta els reptes dels canvis climàtics, el gènere i l’espai urbà. Aquest últim document va ser desenvolupat en el marc de la línia de Mobilitat i Gènere en col·laboració amb el Colectiu Punt 6, el CEDAB i altres entitats locals com l’Agència Metropolitana dels Transports i ASF.
- Fòrum Acadèmic: Espai de reflexió i disseny col·laboratiu per a la creació d’un programa de postgrau sobre el Dret a la Ciutat. Es van realitzar diverses dinàmiques per aprofundir en el context local, com les biblioteques humanes, que consistien en escoltar activament a dones de la societat civil i activistes de Maputo. També es van realitzar visites al barri Chamanculo C, a l’espai públic de l’Hospital Central de Maputo, i al vertedero de Hulene, entre altres llocs emblemàtics com la zona Baixa de Maputo, la Villa de Marracuene i la costa de Macaneta, que afronta greus problemes de degradació ambiental.
Aquestes experiències van permetre reflexionar sobre els continguts i objectius pedagògics d’un futur postgrau sobre el Dret a la Ciutat, i sobre la millor manera d’organitzar-lo tenint en compte la realitat social i urbana de Moçambic.
El futur del Dret a la Ciutat a Maputo i al Sud Global
La Setmana d’Intercanvi sobre el Dret a la Ciutat va concloure amb un ferm compromís entre els participants de continuar treballant per garantir que les polítiques públiques, els projectes acadèmics i les iniciatives comunitàries aconsegueixin transformar les ciutats en llocs més inclusius i accessibles. En particular, es va discutir la creació d’un postgrau sobre el Dret a la Ciutat, que combinarà la teoria i la pràctica per abordar els problemes urbans en els contextos del sud global, com Maputo, i en les ciutats del nord.
Finalitzem amb aquestes paraules de Plácido Lizancos:
“El problema de l’hàbitat de totes aquestes persones, on sigui que estiguin, a Maputo, a Marsella, a Puerto Príncipe, a Lusaka, a Gaza, ja sigui la moçambicana o la palestina, és el meu problema. El problema d’un ciutadà que viu en una ciutat global en la qual, segons dades d’UN-Habitat, 40 de cada 100 residents no poden viure una vida digna a causa de la injustícia espacial.”
Enllaç al vídeo resum de la Setmana d’Intercanvi
Podeu llegir aquí el manifest sobre el Dret a la Ciutat elaborat durant aquesta setmana d’intercanvis al nostre lloc web, al qual ASF se subscriu amb fermesa: