Notícies

Inhambane Accessible: finalitzat el primer torn de tallers de sensibilització

Durant la segona quinzena de juliol s’han dut a terme, a la ciutat moçambicana d’Inhambane, els primers tallers de sensibilització sobre la diversitat funcional i mobilitat reduïda i sobre els problemes d’accessibilitat als espais públics que les persones que en tenen han d’afrontar. És necessari normalitzar la realitat d’aquestes persones, proporcionant una informació verídica sobre aquests casos, ja que moltes vegades són rodejades de tabús socials.

La metodologia dels tallers ha estat creada pel voluntariat, així com les activitats a implementar. Les seves idees han estat posteriorment debatudes amb el Comitè Coordinador*, format per diferents organitzacions ministerials i civils, que ha repensat alguns punts i ha decidit incloure’n alguns altres, com les enquestes. Dins el comitè, l’Associació de Paralegais, activistes d’Inhambane per la diversitat funcional, ha liderat les activitats sent la cara visible d’ASF en el transcurs dels tallers.

En aquest torn de tallers, les activitats realitzades han estat a 4 escoles i 4 mercats:

Escoles

A les escoles, que han estat de primària i de secundària, les activitats han consistit en jocs i activitats l’objectiu dels quals era sensibilitzar a joves i nens sobre els problemes que ha d’afrontar diàriament una persona amb movilitat reduïda o diversitat funcional.

Mercats

En els mercats s’han realitzats posades en escena, on les persones usuàries del mercat havien de recórrer i adaptar-se a l’espai portant una vena als ulls o unes crosses, entre d’altres.

També en els mercats, membres de l’Associació de Paralegais d’Inhambane han realitzat representacions teatrals en els quals s’ha volgut denunciar el tabú social que moltes vegades existeix al voltant d’aquestes persones, com ara el cas d’una nena a la que els seus pares tanquen en un soterrani per tal que ningú la pugui veure, i s’ha informat sobre les possibilitats de denúncia d’aquestes situacions davant d’associacions i autoritats.

Abans i després de les activitats s’han realitzat enquestes a qui ha participat, amb l’objectiu de veure si el seu grau de conscienciació en relació amb el tema ha canviat després del taller.

L’experiència

Les voluntàries van començar les jornades amb molta incertesa, però a mesura que s’han anat desenvolupant els tallers i gràcies a la mediació i intervenció dels Paralegais, que coneixen l’idioma i el context locals, les persones han participat en les activitats i l’entusiasme ha anat creixent.

Amb els tallers, s’ha aconseguit el primer pas: introduir el tema. Tot i que gairebé no hi ha encara persones involucrades en aquests problemes, que es comenci a desenvolupar empatia cap a la gent amb diversitat funcional i cap als problemes que han d’afrontar és, sense cap dubte, un gran començament!

 

*Comitè coordinador format per:

 • Institucions públiques:
  • Direcció Provincial de Gènere, Infància i Acció Social (DPGCAS)
  • Direcció Provincial de Salut (DPS)
  • Direcció Provincial d’Educació i Desenvolupament Humà (DPEDH)
  • Consell Municipal de la Ciutat d’Inhambane (CMCI)
  • Institut Nacional d’Estadística (INE)
  • Serveis Distritals d’Esports, Educació, Joventut i Tecnologia (SDEJT)
 • Associacions de la societat civil:
  • Fòrum d’Associacions Moçambicanes de Persones amb Discapacitat (FAMOD)
  • Associació dels Paralegais d’Inhambane (API)
  • Associació Amor a Vida
  • Associació de Cecs i Ambliopes de Moçambic
  • Associació de joventut per al desenvolupament (AJUDEMO)
  • Arquitectura Sense Fronteres (ASF)

Arquitectura a las Aulas 2024

ASF Catalunya ha participat amb el taller FEM EL MÓN ACCESSIBLE al cicle ‘Arquitectura a les Aules’ organitzat pel COAC coincidint amb la Setmana d’Arquitectura 2024,