El projecte Hàbitat de Maputo

La participació ciutadana i el DUAT, de la mà per garantir el dret a la ciutat de Maputo.

 

 

La ciutat de Maputo està formada per una part formal i una informal on resideix la major part de la població. Tot i que la primera només suposa un 30% de l’espai urbà, enfront del 70% que constitueixen els barris informals, les normes urbanes i processos administratius estan pensats per a la ciutat formal.

Així, moltes vegades els veïns i les veïnes d’aquests barris informals queden exclosos del procés administratiu i dels espais de decisió de les polítiques urbanes que els afecten directament, i per tant són desconeixedors dels seus drets en l’àmbit urbà i habitacional. A més, a causa de les baixes condicions d’habitabilitat d’aquests assentaments, –espais públics i carrers insegures i inaccessibles, habitatges sense accés al carrer, manca d’il·luminació i de sistemes de gestió d’aigua i residus–, els habitants d’aquests assentaments informals (AI) acaben per concebre la ciutat com un espai hostil.

 

La forma amb les quals aquestes famílies moçambiqueses tenen dret a defensar el seu terreny és mitjançant el DUAT. El DUAT és el més semblant a un títol de propietat de béns en un país on tota la terra és de l’Estat i els seus ciutadans/es necessiten regular-ne el dret per tal de ser-ne en usuaris i usuàries.

El barri de Chamanculo C és on es va iniciar el projecte Hàbitat, en la primera corona d’assentaments informals de Maputo, i que correspon a aquells barris de creació més antiga.

Amb una relació estreta amb el reconeixement de la ciutat, el DUAT es converteix en una eina essencial per aconseguir un model de ciutat més just i igualitari.

Amb la col·laboració del CMM (Conselho Municipal de Maputo) i  IAJ (Instituto de Acesso a Justiça). També amb Radio Maxaquene, WSUP (Water & Sanitation for the Urban Poor)INFATEC (Instituto De Formaçao Em Administraçao De Terras e Cartografia) la “Agencia Italiana de Cooperaçao para o Desenvolvimento“.

L’equip d’Arquitectura Sense Fronteres Catalunya i “Arquitectura Sem Fronteiras Moçambique“.
Filmat i editat per Celia Márquez. Dibuixos de Mariona Planiol.

Amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona, el “Ayuntamiento de Pamplona” i SELAVIP.

Aquest any participem en les setmanes de l’arquitectura 2024 de Barcelona estrenant l’exposició Chamanculo C: Construcció col·lectiva de la ciutat. És una exposició itinerant que analitza els reptes del dret a l’hàbitat a través del projecte Hàbitat, desenvolupat per ASFE [...]

Un intercanvi educatiu, basat en el gènere, entre Barcelona i Inhambane Durant els mesos d’abril i maig ha tingut lloc la tercera edició del projecte d’intercanvi Sem Barreiras, aquest cop entre l’Institut Les Corts de Barcelona (Catalunya) i l’Escola Secundaria [...]

ASF Catalunya ha participat amb el taller FEM EL MÓN ACCESSIBLE al cicle ‘Arquitectura a les Aules’ organitzat pel COAC coincidint amb la Setmana d’Arquitectura 2024, ‘Arquitectura a les Aules’ és un cicle de tallers i xerrades perquè l’alumnat dels [...]

Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona és un espai de reflexió i celebració que ens acosta a l’arquitectura experimental i ens ajuda a repensar com volem viure junts i juntes a través de nous models de ciutat i nous imaginaris. El [...]