On the Way to School (OWS) és un projecte d’investigació-acció que té com a objectiu avaluar com la mobilitat activa entre adolescents de 11 a 16 anys influeix en la seva salut física i mental. Sorgeix d’una experiència brillant de la Municipalitat de Bogotá, Colòmbia, iniciada el 2014, en què es dóna suport als infants entre els seus domicilis i les escoles per garantir-ne la seguretat. El programa “de camí a l’escola” s’està implementant actualment a centenars d’escoles. Es realitzarà un estudi científic per conèixer els seus impactes i com es pot replicar l’experiència a Maputo, Moçambic.
On the Way to School (OWS) és un projecte interdisciplinari que involucra la participació col·laborativa de diverses organitzacions de Londres, Maputo i Bogotá, gestionat per la University College London-UCL. A Maputo, el projecte serà liderat per Arquitectura Sense Fronteres (ASF) , en col·laboració amb l’Observatori de Mobilitat i Transport de Moçambic (OMT) , el Centre de Dret Ambiental i Qualitat de Vida (CEDAB) de la Facultat de Dret de la UEM, l’Agència Metropolitana de Transport , la Municipalitat de Maputo, la Municipalitat de Marracuene , ONU-Hàbitat , AMEND, AMVIRO i altres institucions públiques i privades.
OWS involucra comunitats locals, escoles, adolescents i les seves famílies, organitzacions de la societat civil i investigadors de diferents àrees, com la salut, l’urbanisme, la seguretat viària, les violències i l’educació.

OWS utilitzarà la Teoria del Canvi i el Marc Conceptual Consolidat per a la Investigació-Acció (CFIR per les seves sigles en anglès) per avaluar la viabilitat d’adaptar les intervencions de Mobilitat Activa a l’Escola (AMTS per les seves sigles en anglès) i la necessitat d’implantar un pilot dirigit a adolescents de 12 a 16 anys a comunitats urbanes marginades de Maputo. Per il·lustrar els reptes i oportunitats per adaptar les intervencions AMTS des d’una perspectiva de salut pública i equitat en salut, la feina a Maputo començarà amb una anàlisi situacional i de polítiques de Maputo, que es contrastarà amb els resultats de l’avaluació i mesura a Bogotá, Colòmbia.
S’aplicaran eines de la ciència ciutadana com l’ús de “Nuestra Voz”, un mètode d’escolta activa i mapeig participatiu de realitats per generar canvis socials mitjançant l’ús de l’aplicació innovadora de la Universitat de Stanford “Discovery Tool”.
A llarg termini, es pretén demostrar l’impacte de la mobilitat activa en adolescents, que adquiriran hàbits saludables, reduint així el risc de malalties no transmissibles, com els problemes cardiovasculars, i promovent el benestar mental.

A Maputo, la intervenció pilot es durà a terme a l’assentament no estructurat de Chamanculo C i a l’assentament rural de Macaneta, on la infraestructura i el transport públic representen un desafiament per a la mobilitat. La metodologia transdisciplinària del projecte inclou la participació activa dels adolescents i la col·laboració amb entitats governamentals i la societat civil local per avaluar i adaptar la iniciativa. En última instància, s’espera generar coneixement sobre com les polítiques de mobilitat poden millorar la qualitat de vida i reduir les desigualtats en àrees urbanes vulnerables.
Per a ASF, suposa una oportunitat única de col·laborar amb l’espai acadèmic i demostrar científicament l’impacte de les nostres accions transformadores, així com promoure les dones africanes en la ciència.
