Sessió d’urbanisme participatiu a Chamanculo C: decidim el futur plànol d’ocupació

Aquesta darrera setmana hem organitzat una més de les assemblees que estan tenint lloc al Centre comunitari de Chamanculo C amb els veïns del quarteirão 18, al barri de Chamanculo C. Aquesta comunitat és de les primeres que han iniciat els tràmits per sol·licitar el DUAT, el títol que els dona dret a l’ús i aprofitament de la terra.

Aquesta sol·licitud ha d’anar acompanyada d’un plànol d’ocupació i a través d’un procés participatiu els veïns estan acordant els criteris que s’haurien de tenir en compte a l’hora de planificar l’urbanisme de la zona. Ens reunim, doncs, per pensar i definir plegats com han de ser els espais on els ciutadans volen viure. Parlem plegats de la llar, de la intimitat, de les festes que cada família celebra a casa, de si cal aixecar una planta més a les cases… I així, entre tots decidirem els criteris que han de regir el plànol de 50 parcel·les organitzades en 3 illes.

El departament d’assentaments informals de l’Ajuntament de Maputo i l’equip d’Arquitectura Sense Fronteres hem treballat conjuntament per dur a terme aquestes sessions de disseny urbà participatiu. Les primeres tenen com a objectiu la recollida de criteris i a la segona fase d’assemblees dibuixarem i valorarem el plànol.

Aquestes sessions formen part del projecte Dret a un hàbitat urbà digne en els barris de creixement espontani de Maputo.

La capital de Moçambic, Maputo, és una de les ciutats més afectades pel creixement urbà a l’Àfrica. Moçambic va encadenar la Guerra de la Independència amb la Guerra Civil i, durant  16 anys, un gran èxode rural va fer créixer les ciutats de manera descontrolada. ASF i Conselho Municipal de Maputo i l’Ordem dos Advogados de Moçambique treballen plegats, des del 2015, per promoure el dret a la ciutat entre els habitants dels barris més desfavorits de Maputo.

A més de sensibilitzar a la població sobre els drets i deures que tenen com a ciutadans, duem a terme una campanya de divulgació perquè els habitants de Maputo puguin obtenir el DUAT, un títol que equival al títol de la propietat i que es va establí el 1997 en referència al dret de l’ús i a l’aprofitament de la terra. Mitjançant l’obtenció del DUAT es pretén empoderar la ciutadania i reduir la inseguretat que pateix davant dels processos urbans especulatius que hi ha a Maputo.

La regulació del sòl a través del DUAT també afavoreix la delimitació dels espais públics i ens permet treballar en la millora d’aquests espais comuns, gairebé inexistents en aquests barris.

Aquest projecte d’accés equitatiu i inclusiu a la ciutat es desenvolupa a diferents escales: treballem amb “quarteroies” o agrupacions de famílies (Q18-22), que viuen al barri de Chamanculo C de Maputo situat en la primera corona, al districte municipal de Nhamankulo, amb una altíssima densitat i unes precàries condicions de salubritat i seguretat.

Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona és un espai de reflexió i celebració que ens acosta a l’arquitectura experimental i ens ajuda a repensar com volem viure junts i juntes a través de nous models de ciutat i nous imaginaris. El [...]

En el marc dels 16 Dies d’Activisme Contra la Violència envers les Dones i les Nenes, Arquitectura Sense Fronteres (ASF) reafirma el seu compromís donant suport al Mecanisme Multisectorial de Gaza. Aquesta iniciativa té com a objectiu sensibilitzar, mobilitzar i [...]
L’accessibilitat universal continua sent un repte crucial a les nostres ciutats, i per abordar-lo, del 27 de novembre al 12 de desembre se celebra la Setmana de l’Accessibilitat. Aquest espai reunirà experts, activistes i ciutadans interessats en reflexionar i treballar [...]

Un acte obert i gratuït que tindrà lloc a La Lleialtat Santsenca, el divendres 2 de desembre, amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional dels Drets de les persones amb Discapacitat. L’objectiu d’aquesta trobada és la de donar resposta a [...]