Defensa del dret a un hàbitat digne: tramitació del DUAT

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Actualment Àfrica és el continent amb una taxa de creixement urbà més elevat, en només 20 anys es preveu que el número d’habitants sigui el doble que l’actual. Una de les ciutats afectada per aquestes circumstàncies és Maputo, la capital de Moçambic situada al sud del país. El país de Moçambic va encadenar la Guerra de la Independència amb la Guerra Civil, 16 anys durant els quals va haver-hi un gran èxode rural que va fer créixer les ciutats de manera descontrolada. La configuració urbana de Maputo és encara testimoni d’aquesta dinàmica colonial. La ciutat està dividida entre una àrea central, denominada ciutat de ciment, i uns barris perifèrics fets de canyes, fusta i xapa de zinc. A Maputo viuen actualment 1.700.000 persones, de les quals el 70% habita en aquests barris de creixement espontàni i amb serveis limitats.

L’ocupació d’aquets barris és anàrquica i hi ha un complet descontrol sobre la tinença de la terra, tot i que la propietat pertany a l’estat. El 1997, per tal d’aconseguir una major regularització, la llei de terres va establir com a eina acreditativa el DUAT, un títol que fa referència al dret de l’ús i aprofitament de la terra. Tot i així, no tenir aquest títol no impedeix l’ús de la terra, tampoc hi ha una parcel·lació oficial ni unes infraestructures mínimes i justes per iniciar els tràmits per sol·licitar-lo.

Davant d’aquesta situació, Arquitectura sense Fronteres juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el de Maputo van començar l’any 2016 un projecte amb l’objectiu d’impulsar i facilitar el procés d’obtenció del DUAT als ciutadans. Aquest projecte se centra en el barri de Chamanculo C, situat en la primera corona d’assentaments informals de la ciutat. Aquesta privilegiada situació ha provocat una altíssima densitat i unes precàries condicions de salubritat i seguretat.  L’obtenció del títol de DUAT preveu donar poder a la població i defensar-la en front els processos urbans especulatius. El projecte també planteja el reforç dels coneixements i les capacitats d’algunes OCBs del barri.

Fins ara s’ha elaborat un pla de parcel·lació d’una àrea de Chamanculo C amb altes probabilitats que serveixi com a pla pilot per a altres zones. També s’ha facilitat l’accés a un assessorament legal sobre els problemes que puguin sorgir de les transmissions de terres i s’ha promogut la formació als ciutadans sobres drets i deures relacionats amb l’habitatge. Aquest programa pretén, doncs, fomentar la sostenibilitat del desenvolupament urbà a través de la construcció de una ciutat més igualitària. Una nova ciutat que tingui més en compte els interessos, drets i deures dels seus habitants.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ajuda'ns a compartir-ho!
Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on linkedin
Linkedin

Support us!

If you like this site please help and make click on any of these buttons!

Fes-te voluntari!

Els voluntaris són la base de la nostra organització. Gràcies a ells, ASF pot desenvolupar multitud de projectes arreu del món i dissenyar-ne de nous. Hi ha moltes maneres de col·laborar amb nosaltres, des de tasques de comunicació fins a participació en projectes. Uneix-t’hi i tria’n la teva!
.

  1r. LLEGEIX-TE LES "FAQ" ABANS D'INSCRIURE'T

  - Preguntes Freqüents Voluntariat

  2n. UNEIX-TE A L'EQUIP!

  Informació personal:

  Nom

  Cognoms

  Codi Postal

  Població

  El teu email

  *Enviant aquest formulari acceptes la Política de privacitat i protecció de dades d'Arquitectura Sense Fronteres

  Contacta amb nosaltres!

  Omple aquest formulari i contactarem amb tu amb la major brevetat possible.

   El teu nom

   El teu email

   Assumpte

   El teu missatge

   Fes-ne difusió!

   Segueix-nos a les xarxes socials:


   Fes un donatiu!

   Acceptem donatius via PayPal i hi pots accedir prement el botó següent. Gràcies per col·laborar amb nosaltres!

   Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com