Hàbitat – Chamanculo C

Tipus de projecte: Cooperació Internacional

Ubicació: Barri de Chamanculo C, Maputo, Moçambic (-25.942187, 32.551114)

Inici/finalització projecte: des de 2015

Àmbit d’intervenció: Espai públic, Accessibilitat, Dret a l’habitatge, Dret a la ciutat, Participació ciutadana, Urbanisme Participatiu

Objectius generals de la intervenció:

Donant continuïtat a la feina començada el 2015, aquest projecte té com a objectiu defensar un accés no discriminatori al dret a la ciutat, creant una alternativa al model d’expansió urbà en el que les famílies amb menys recursos es veuen sistemàticament expulsades a la perifèria.

A mesura que s’executa la línia, l’abstracte debat del dret a la ciutat a Chamanculo C ha anat prenent forma amb les imatges de canvi i el llenguatge comú entre comunitat, equips tècnics i polítics. Les imatges de canvi inclouen: l’accés a la tinença, als serveis urbans (WASH) i la transformació de carrerons en carrers accessibles.

Resum de la línia:

Des de 2015, la comunitat, el Municipi de Maputo i Arquitectura Sense Fronteres han desenvolupat de forma participativa un mètode d’accés a la tinença adaptat a la complexitat d’aquest assentament – el mètode de 6 passos al DUAT.

La intervenció pretén consolidar els aprenentatges en un document normatiu – Plànol de Pormenor – innovador que permeti la seva implementació en tot el barri. Les famílies de Chamanculo C no només adquireixen el títol de les seves parcel·les sinó que veuen transformats els seus carrerons en carrers més accessibles.

En el procés, s’han anat incorporant altres actors com Water & Sanitation For the Urban Poor, i s’està enfocant la intervenció de manera integral cap a l’accés a la ciutat que inclou l’accés a l’aigua, al sanejament i a altres serveis.

Des de 2015, es treballa amb la comunitat construint imatges comuns i fent servir les paraules inspiradores que motiven a la participació per entendre què significa per ells el dret al barri.

La participació de la ciutadania és imprescindible per crear acords que empoderin a les famílies i les protegeixin davant dels processos especulatius incipients. A més, garantitza no només el dret a la ciutat sinó a la capacitat de canviar-la cap a assentaments més segurs, inclusius i sostenibles. Planificar i construir la ciutat futura amb i per a les persones. Justícia Global.

Històric:

A Hàbitat 1 i 2 es van desenvolupar, juntament amb el CMM i IAJ, criteris d’actuació en un context tan complex com el de Chamanculo C-

Durant Hàbitat 2 i 3 es va definir el Mètode dels 6 passos al DUAT.

Hàbitat 4 pretén:

 1. Consolidar el mètode en un instrument normatiu – el plànol de pormenor
 2. Planificar la intervenció a l’escala del barri
 3. Incluir l’accés als serveis en paral·lel a la tinença

Lluny de desenvolupar el mètode innovador replicable que serà apropiat per les autoritats i que revolucionarà les ciutats africanes, aquest projecte, des de 2015, està visibilitzant la complexitat d’incidir en l’accés als drets. Ho està visibilitzant mitjançant la identificació dels principals factors que dificulten l’accés al dret a la ciutat i produint resultats abarcables al llarg de cada un dels projectes de dos anys.

El projecte Hàbitat s’ha convertit en un laboratori urbà real que promou l’accés al dret a la ciutat en un context profundament vulnerable.

Amb cada intervenció (Hàbitat 1, 2, 3 i ara 4) es treballa en dos vectors:

 1. Aconseguir resultats concrets que incideixen en l’objectiu global – l’accés al dret a la ciutat
 2. Implicar a més famílies

Amb tot això, es va incrementant la massa crítica de la ciutadania que ha vist millorat el seu barri i que, per tant, és capaç de valorar la situació dels seus drets, fet que permetrà realitzar en el futur un anàlisis fiable. 

Hi ha molta literatura acadèmica sobre l’impacte de la tinença en l’accés a drets des d’una visió global. Durant el procés d’implementació del projecte, s’està observant quina és la incidència en aquest context i què significa el dret a la ciutat per la ciutadania d’un assentament informal de Maputo.

La necessitat de la continuïtat del projecte i el salt d’escala – d’un grup de 250 famílies a tot el barri – radica en que només amb una massa crítica suficient es podrà observar la incidència en l’accés al dret a la ciutat. A més, el llenguatge comú creat, el llenguatge de les imatges (als carrers millorats, a la tinença i a la ciutat futura) facilita la obtenció de conclusions consensuades i de rèplica.

Mètode:

El mètode es va desenvolupar seguint la prova i l’error amb el que suposa una eina ad-hoc per aquest context. Cada pas té uns processos i eines definides. Existeix, a més a més, una taula de monitoria, un document col·laboratiu online: “la tabela familias”

 • PAS 1: Aixecament social
 • PAS 2: Aixecament topogràfic
 • PAS 3: Realització de les obres de consolidació de parcel·les
 • PAS 4: Elaboració del plànol de parcel·lació (col·locació de marcs, aixecament geo-referencial, realització i aprovació del plànol)
 • PAS 5: Sol·licitud de DUAT (les famílies són acompanyades en el procés burocràtic que es sistematitza per facilitar la gestió per part del CMM)
 • PAS 6: Atribució del DUAT

Entitats finançadores des de 2015: Ajuntament de Barcelona, Ayuntamiento de Pamplona, Cooperación Italiana i SELAVIP

Pressupost:

 • Hàbitat 1 (2015-16) – 93.028€ (fons executats)
 • Hàbitat 2 (2017-18) – 2373.701€ 532.765€ (fons executats)
 • Hàbitat 3 (2019-20) – 529.670,21€ (fons executats)
 • Hàbitat 4 – en curso des de 2021

Entitats socies locals i col·laboradores: Instituto de Acesso à Justiça (IAJ), Conselho Municipal de Maputo (CMM), Ordem dos Advogados de Moçambique (OAM), Instituto Politécnico de Ciencias da Terra e Ambiente (IPCTA), Water & Sanitation for the Urban Poor (WSUP)

Ajuda'ns a compartir-ho!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Support us!

If you like this site please help and make click on any of these buttons!

Fes-te voluntari!

Els voluntaris són la base de la nostra organització. Gràcies a ells, ASF pot desenvolupar multitud de projectes arreu del món i dissenyar-ne de nous. Hi ha moltes maneres de col·laborar amb nosaltres, des de tasques de comunicació fins a participació en projectes. Uneix-t’hi i tria’n la teva!
.

  1r. LLEGEIX-TE LES "FAQ" ABANS D'INSCRIURE'T

  - Preguntes Freqüents Voluntariat

  2n. UNEIX-TE A L'EQUIP!

  Informació personal:

  Nom

  Cognoms

  Codi Postal

  Població

  El teu email

  *Enviant aquest formulari acceptes la Política de privacitat i protecció de dades d'Arquitectura Sense Fronteres

  Contacta amb nosaltres!

  Omple aquest formulari i contactarem amb tu amb la major brevetat possible.

   El teu nom

   El teu email

   Assumpte

   El teu missatge

   Fes-ne difusió!

   Segueix-nos a les xarxes socials:


   Fes un donatiu!

   Acceptem donatius via PayPal i hi pots accedir prement el botó següent. Gràcies per col·laborar amb nosaltres!

   Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com