MOBILITAT

Mobilitat sostenible i inclusiva, i la seva integració en l’espai públic a l’àrea metropolitana de Maputo

Context

La ciutat de Maputo està formada en la seva major part, com moltes ciutats africanes, per població procedent de províncies i àrees rurals del país. Des dels seus orígens està dividida en dues parts: una formal, la “cidade de ciment”, i una informal, la “cidade de Caniço”. Mentre que la primera suposa un 30% de l’àrea metropolitana, els assentaments informals perifèrics n’ocupen el 70%. Això suposa una enorme quantitat de persones que diàriament necessiten desplaçar-se entre la llar, a la perifèria, i la feina, al centre urbà.

Aquests desplaçaments es fan diàriament en “xapes” i altres mitjans de transport que no compleixen uns mínims de qualitat (mal estat dels vehicles, no respecte de les normes de circulació, males condicions laborals dels conductors i cobradors …). Són vehicles que acullen una altíssima densitat de passatgers, que es veuen obligats a passar molt temps amuntegats i en postures incòmodes.

La mala qualitat d’aquests transports unida al creixement econòmic de certs sectors de la població ha fet que cada vegada més persones adquireixin un cotxe particular. Aquests vehicles, tot i continuar sent pocs en relació a la grandària de la ciutat, s’estan convertint en un problema per a l’accessibilitat de l’espai urbà, ja que envaeixen els espais de vianants i suposen un veritable obstacle per a la mobilitat i, per tant, per garantir el dret a la ciutat.

Objectius del projecte

L’objectiu principal del projecte és la consolidació d’una xarxa de transport públic inclusiu, sostenible i de qualitat perquè els habitants del gran Maputo puguin gaudir d’un transport públic de qualitat i puguin desplaçar-se amb seguretat. Pretenem, per tant, garantir el dret a la ciutat, pel que fa a la mobilitat i accessibilitat.

Com ho fem?

 • Enfortint la visió metropolitana de la xarxa de transport públic mitjançant el disseny d’un mapa metropolità, que es divulgarà per tota la ciutat.
 • Consolidant les infraestructures d’una xarxa inclusiva, segura i accessible a tothom. Es dissenyaran 80 parades i una terminal. El progrés s’està validant en reunions de seguiment amb les administracions públiques de Maputo. S’estan organitzant sessions participatives amb altres actors lligats al procés, com el col·lectiu feminista Marxa Mundial dónes Mulheres o el Observatoris de Transports de Maputo, amb l’objectiu de transversalitzar els processos i fer-los més inclusius.
 • Reforçant les capacitats dels i les tècniques municipals i de la societat civil en matèria de mobilitat sostenible, amb un enfocament inclusiu. Es publicarà un Manual de bones pràctiques que es presentarà a diferents departaments lligats a la mobilitat, les infraestructures i assumptes socials. S’estan organitzant activitats de sensibilització per incorporar la perspectiva de gènere, diversitat, edat o mobilitat reduïda en la millora del transport interurbà.
 • Garantint la seguretat de les persons usuàries de la xarxa de transports. L’enfocament de gènere és, per tant imprescindible, ja que les dones són col·lectiu més vulnerable en termes de seguretat urbana. El projecte de mobilitat compte per a això amb l’assessoria de la Marxa Mundial dónes Mulheres, organització amb seu a Maputo que lluita per la defensa dels drets de les dones a Moçambic.

Fitxa del projecte

 

  • Data d’inici i data final:
Novembre 2017 – Novembre 2018
  • Titulars d’obligacions:
CMM (Conselho Municipal de Maputo),

Agência Metropolitana dos Transportes de Maputo (AMT)

  • Aliances:
WAZA, Marcha Mundial das Mulheres, UN-HABITAT, 

AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona)

  • Pressupost:
  • Àrea d’actuació:
Área Metropolitana de Maputo, Maputo, Moçambic
 • Objeciu principal
Consolidació d’una xarxa de transport públic inclusiu, sostenible i de qualitat per als usuaris del Gran Maputo. 
 • Drets garantits
Dret a la ciutat, dret a un transport públic de qualitat, dret a la seguretat 

 

Ajuda'ns a compartir-ho!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Support us!

If you like this site please help and make click on any of these buttons!

Fes-te voluntari!

Els voluntaris són la base de la nostra organització. Gràcies a ells, ASF pot desenvolupar multitud de projectes arreu del món i dissenyar-ne de nous. Hi ha moltes maneres de col·laborar amb nosaltres, des de tasques de comunicació fins a participació en projectes. Uneix-t’hi i tria’n la teva!
.

  1r. LLEGEIX-TE LES "FAQ" ABANS D'INSCRIURE'T

  - Preguntes Freqüents Voluntariat

  2n. UNEIX-TE A L'EQUIP!

  Informació personal:

  Nom

  Cognoms

  Codi Postal

  Població

  El teu email

  *Enviant aquest formulari acceptes la Política de privacitat i protecció de dades d'Arquitectura Sense Fronteres

  Contacta amb nosaltres!

  Omple aquest formulari i contactarem amb tu amb la major brevetat possible.

   El teu nom

   El teu email

   Assumpte

   El teu missatge

   Fes-ne difusió!

   Segueix-nos a les xarxes socials:


   Fes un donatiu!

   Acceptem donatius via PayPal i hi pots accedir prement el botó següent. Gràcies per col·laborar amb nosaltres!

   Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com