Hàbitat

Espai públic, accessibilitat, dret a l’habitatge, dret a la ciutat, participació ciutadana, urbanisme participatiu.

Objectiu general

Contribuir a garantir el dret a la ciutat, especialment de dones, nens i col·lectius discriminats mitjançant l’accés al DUAT, serveis bàsics i infraestructures resilients a Maputo.

Resum de la línia

A mesura que els projectes de la línia s’han anat executant, el debat entre les comunitats participants ha anat agafant una forma concreta, amb imatges de canvi (habitatges, carreres i places més accessibles, segures i inclusives) i un llenguatge comú entre famílies, equips tècnics i polítics. Imatges que inclouen, a més, un accés a la tinença i a la propietat de les parcel·les on viuen aquestes comunitats i un garantia als serveis urbans mínims de l’espai públic.

Arran d’aquesta garantia i la participació ciutadana, el barri, el Municipi de Maputo (l’Ajuntament de la ciutat) i Arquitectura Sense Fronteres han desenvolupat un mètode d’accés a la tinença adaptat a la complexitat d’aquest assentament – el mètode de 9 passos al DUAT, un títol de propietat a les famílies del barri amb la finalitat d’acabar amb l’especulació del terreny.

  1. Aixecament social
  2. Aixecament topogràfic
  3. Obres de millora dels carrers
  4. Plànol de parcel·lació i ocupació
  5. Sol·licitud del DUAT
  6. Adquisició del DUAT
  7. Agrupament
  8. Llicència
  9. Auto-construcció

La participació de la ciutadania és i ha sigut imprescindible en aquest procés per tal de crear acords que empoderen a aquestes les famílies i les protegeix davant dels processos especulatius incipients. A més, garanteix no només el Dret a la Ciutat sinó a la capacitat de canviar-la cap a assentaments més segurs, inclusius i sostenibles i com també, a enfortir el treball amb la comunitat.

Amb aquestes intencions també s’ha anat incrementant la massa crítica de la ciutadania, la qual ha vist millorat el barri i que, per tant, és capaç de valorar la situació dels seus drets permetent tanmateix que en un futur es construeixi una anàlisi fiable per si sola. La necessitat de la continuïtat del projecte i el salt d’escala ha fet que s’arribés a acompanyar fins a 250 famílies.

Finançament

Ajuntament de Barcelona, Ayuntamiento de Pamplona, Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo, Agencia Española de Cooperación Internacional al Desarrollo (AECID), SELAVIP, Fondazione AVSI.

Entitats locals i colaboradores

Instituto de Acesso à Justiça e Ordem dos Advogados de Moçambique (IAJ), Conselho Municipal de Maputo (CMM), Instituto Politécnico de Ciencias da Terra e Ambiente (IPCTA), Water & Sanitation for the Urban Poor (WSUP), Instituto de Formação em Administração de Terras e Cartografia (INFATEC), Ràdio Comunitária Maxaquene, Comitê de Acompanhamento do Bairro Chamanculo C, Conselho Consultivo de Chamanculo C, Arquitectura Sem Fronteiras Moçambique.

Titulars de drets

Habitants del barri de Chamanculo C a Maputo.

Antes y después

Presupuesto

2015‐2016 Habitat 1: “Defesa do Direito à habitação e ao acesso ao título de DUAT nos bairros informais de Maputo”. 93.028 euros.

2017‐2018 Habitat 2: Defender o direito ao acesso à cidade através do reordenamento urbano participativo e ao acesso ao título de DUAT nos bairros informais de Maputo. 532.765 euros.

2019‐2020 Habitat 3: Defender o direito ao acesso à cidade através do reordenamento urbano participativo e ao acesso ao título de DUAT nos bairros informais de Maputo. 529.670,21 euros.

2021‐2022 Habitat 4: Contribuir para o direito à cidade através do acesso ao DUAT, a serviços e infra-estruturas essenciais no Bairro Chamanculo C, Maputo 437.436,76 euros.

2022‐2024 Habitat 5: “Contribuir ao Direito à Cidade, designadamente o Acesso ao DUAT, aos Serviços, as Infra-Estruturas Resilientes e à Habitação 720.000 euros.

2024-28: Habitat MACRO-INTERVENÇÃO en fase de formulació en Consorci amb WSUP per a la implementació de PPARC.

Independentment d’Hàbitat, el Projecte Rigenera finança obres a la línia des de l’any 2020.