Educació

Educació pel desenvolupament i la ciutadania global

A Arquitectura Sense Fronteres entenem l'educació pel desenvolupament i la ciutadania global com la base de la transformació social que contribueix a sensibilitzar, estimular i consolidar la societat d'eines per la defensa del dret a un hàbitat digne.

A partir d’accions transformadores i emancipadores, basades en la crítica i l’autonomia, compartim mecanismes i reflexions que busquen garantir la inclusió, la justícia, la igualtat d’oportunitats i el respecte a la diversitat en la configuració de l’hàbitat digne, entenent-lo com a complex i multidimensional, articulador de les dimensions físiques, polítiques, socials, econòmiques i culturals que componen i determinen la vida de les persones.

Activitats

Enriquint-les i abastant-les d'eines i estratègies per garantir un accés a un hàbitat digne universal.

Plantegem un seguit d’activitats – tallers educatius, cursos en línia, debats, xerrades i commemoracions- que ens permeten promoure aquesta transformació social a través de la sensibilització, la capacitació i la incidència en les comunitats fent-les protagonistes dels seus propis processos de canvi, tot transferint el coneixement i experiència d’ASF. 

Tallers

Els tallers educatius són sessions teoricopràctiques que tenen per objectiu facilitar coneixement amb matèria d’accessibilitat i respecte a la diversitat, ciutats inclusives i participació ciutadana, dret a l’habitatge, etc. pensades per a joves de centres escolars, associacions juvenils i entorns educatius.

Actualment, tenim a l’abast “Fem el món accessible”, un taller l’objectiu del qual és crear coneixement col·lectiu i fomentar el sentit crític de joves d’entre 10 i 15 anys, tot prenent consciència sobre les barreres invisibles a les quals s’han d’enfrontar les persones amb diversitat en el seu dia a dia i entorns més propers. 

El taller es divideix en dues sessions. Una sessió teòrica on s’aprenen els conceptes més bàsics de l’accessibilitat universal i el significat de barrera arquitectònica. Una segona sessió pràctica, d’anàlisi d’aquestes barreres arquitectòniques en un entorn proper a la ubicació del centre. Cada sessió té una durada total de dues hores.

Formacions

Puntualment, oferim cursos en línia que aborden temes múltiples dins el camp de l’arquitectura i la cooperació, l’urbanisme i la participació ciutadana, l’accessibilitat universal, l’educació inclusiva, els drets humans i la justícia social.

Actualment, no tenim a l’abast cap curs de formació. Pots consultar l’historial de cursos o interessar-te pels cursos d’altres ASF del territori.

Esdeveniments

De forma oberta i gratuïta, duem a terme activitats concretes sobre temes concrets – debats, xerrades, celebracions – que tracten el dret a l’hàbitat des de la perspectiva de la discapacitat, el gènere, l’educació i un llarg etcètera.

Commemoració de dies amb valors afins a l’entitat, com el Dia Internacional de la Diversitat Funcional o el Dia Mundial de l’Hàbitat, projeccions audiovisuals o participació en festivals d’iniciativa social de la ciutat.

Si vols estar al corrent de les nostres activitats, pots seguir-nos a les xarxes socials d’ASF Catalunya o a les agendes del tercer sector català dels quals formem part com a entitat, per no perdre cap detall.

Recursos

Posem a l’abast de la ciutadania un seguit de recursos, continguts generats per ASF Catalunya, perquè qualsevol persona interessada en temes d’hàbitat pugui utilitzar-los en centres d’educació formal o no formal, cursos, tallers, etc.

Barreres Invisibles

“Barreres invisibles” és un curt-documental sobre accessibilitat i inclusió a escoles d’Espanya i Moçambic. Aquesta peça audiovisual s’aproxima a la vida de tres joves amb diversitat funcional: l’Elson (Inhambane, Moçambic), en Lorién (Saragossa) i la Ylenia (Artés, Barcelona), els quals han d’enfrontar-se en el seu dia a dia amb tota mena de barreres, algunes visibles i d’altres més amagades. 

Aquesta producció va ser creada durant el 2021 amb la col·laboració de Panot Films, la Federació ECOM, l’associació Duchenne Parent Project Espanya i, finançat, per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Pots visualitzar el curt-documental en diferents formats aquí:

Fem el món accessible

“Fem el món accessible” és un joc de taula que busca donar visibilitat als conceptes més bàsics de l’accessibilitat universal, un joc amb parelles que té per a objectiu aconseguir el nombre més gran de recorreguts accessibles al teu habitatge. 

El joc intenta construir (de forma abstracta) un habitatge accessible, amb recorreguts accessibles, a partir d’un que a priori és inaccessible (portes estretes, escales, cantonades amb poc radi de gir, etc.). L’objectiu del joc és canviar aquestes peces inaccessibles per a unes accessibiles i garantir la mobilitat a tot l’habitatge. 

Aquest joc va ser pensat, creat i dissenyat per un grup de voluntariat el 2019.

“Compartiendo emergencias”

“Compartiendo emergencias” són un conjunt de 8 capítols que surten a la llum durant el temps de la Covid-19 (1 capítol pilot + 7 episodis). ASF va voler reflexionar sobre l’inici i primers mesos de pandèmia per tal que les dificultats viscudes, estretament relacionades en la garantia de l’hàbitat digne, no caiguessin en l’oblit.

D’aquesta voluntat de sensibilització i denúncia va sortir-ne “Compartiendo Emergencias”, un pòdcast que busca crear espais de debat i reflexió sobre les situacions de desigualtat que l’emergència estava accentuant en els nostres entorns més propers.

Les preguntes que es van plantejar a les persones i col·lectius participants van ser: Quin impacte ha tingut la Covid-19 en les situacions de Violències Masclistes? Quins són els reptes urbans als quals ens hem d’enfrontar? Com afrontar la situació de vulnerabilitat d’alguns col·lectius davant l’actual crisi sanitària?

“En la diversidad está el gusto”

El pòdcast “En la diversidad está el gusto” neix del treball final de la primera edició del curs “Accessibilitat i educació inclusiva: Un repte internacional per a la justícia social” dut a terme per ASF Catalunya el 2021.

L’objectiu del curs era el de crear coneixement col·lectiu, fomentar el sentit crític i arribar a comprendre, mitjançant la reflexió individual i col·lectiva, la importància de l’educació inclusiva, l’accessibilitat i els drets humans com a repte per a la Justícia Social.

¡Col·labora amb ASF!

Associa’t

La teva col·laboració en imprescindible

Fes el teu donatiu

Suma't a la nostra tasca

Voluntariat

Treballa a la defensa d'un hàbitat digne