PODCAST

Compartiendo
Emergencias

Si bé sabem que és temps per l’acció, des de la nostra entitat no volem deixar de banda la reflexió i la incidència, tan importants avui en dia per tal que quedi registre de tot allò viscut i no caigui en l’oblit.

D’aquesta voluntat de sensibilització i denúncia que ens caracteritza neix “Compartiendo Emergencias”, un podcast que busca crear espais de debat i reflexió sobre les situacions de desigualtat que l’emergència està accentuant en els nostres entorns més i menys propers.

Moltes són les preguntes que ens hem plantejat i hem fet a les persones i col·lectius convidats a participar. Quin impacte ha tingut el Covid-19 en les situacions de Violències Masclistes? Quins són els reptes urbans als quals ens tenim que enfrontar? Com afrontar la situació de vulnerabilitat d’alguns col·lectius davant l’actual crisis sanitària?

Episodio piloto

Un podcast que busca crear espais de debat i reflexió sobre les situacions de desigualtat que l’emergència està accentuant en el nostre entorn més i menys proper.

Moltes són les preguntes que ens hem plantejar i hem fet a les persones i col·lectius convidats a participar. Quin impacte ha tingut el Covid-19 en les situacions de Violències Masclistes? Quins són els reptes urbans als quals ens tenim que enfrontar? Com afrontar la situació de vulnerabilitat d’alguns col·lectius davant l’actual crisis sanitària?

Movilidad en Mozambique

A Moçambic hi ha una forta dependència en el transport públic i resulta inviable la possibilitat d’aconseguir una baixa ocupació però, què passa quan les mesures més recomanades per reduir el contagi es basen en les restriccions de moviment i el distanciament social?

Redes de apoyo vecinal y acceso al agua

Una de les mesures importants per evitar el contagi de la Covid-19 es mantenir la higiene i el rentat de mans. Però, què passa quan un bé universal com és l’aigua no està garantit per a tothom?

Violencias de género

Les Violències Masclistes són violències principalment dirigides contre les dones només pel sol fet de ser-ho. Són la punta més visible d'un iceberg de desigualtats que passen desapercebudes per la majoria de la població. En aquest episodi analitzarem l'impacte que la crisi sanitària ha tingut sobre les violències de gènere, tant a Espanya com a Moçambic.

Masovería urbana

L’accés deficitari a l’habitatge, provocat per l’existència de gran quantitat d’habitatges buits i lloguers abusius en relació a les rendes dels llogaters, ha fet que en els últims temps s’hagin potenciat noves formes d’habitar per tal de generar alternatives al mercat de l’habitatge tradicional. La masoveria urbana és una proposta que s'insereix dins d’un moviment que s’enfronta a aquest problema.

En parlem amb membres del col·lectiu La Mula, Masoveria Urbana per la Llar Alternativa.

Movilidad en Barcelona

La mobilitat i el transport són instruments que estructuren i organitzen les nostres ciutats. Davant de la pandèmia de Covid 19, van ser dels primers serveis que es van veure afectats. Ràpidament, van haver-se d'adaptar i reinventar davant les condicions i característiques de la nova normalitat. Com serà la mobilitat futura? Serem capaços de modificar la forma de desplaçar-nos i aconseguir ciutats més sostenibles i habitables?

Accesibilidad universal y Covid-19

La manca d'accessibilitat i disseny universal suposa l'aparició de barreres per a persones amb diversitat funcional. Amb l'estat d'alarma i les mesures de prevenció pel que fa a la Covid-19, s’ha generat una sensació d'abandonament en les persones en situació de discapacitat ja que en molts aspectes no se les ha tingut en compte. En parlem amb persones involucrades en associacions que es dediquen a ajudar a persones amb diversitat funcional.

Hábitat en Maputo

Des de 2015, Arquitectura Sense Fronteres ha col·laborat en la defensa del dret a la ciutat a Moçambic. El projecte de “defensa del dret a l’accés a la ciutat a través del reordenament urbà participatiu i a l’accés al títol de DUAT en assentaments informals de Maputo”, en el barri de Chamanculo C, busca aconseguir que els i les seves habitants puguin accedir al títol de DUAT (el que els dona dret a la propietat d’allò que construeixen a la seva parcel·la) mitjançant un procés participatiu. Parlem del projecte i de com ha afectat el Covid en els assentaments informals de la ciutat.