Notícies

Sem barreiras: un intercanvi virtual a través dels feminismes

Durant els mesos d’abril i maig, l’alumnat de 15 i 16 anys dels instituts Salvador Espriu (Barcelona) i 1 de Maio (Maxixe, Inhambane) han participat en l’intercanvi “Uma malta sem barreiras”. Estructurat en un itinerari de quatre sessions, el programa ha tingut l’objectiu de facilitar vincles, trencar estereotips i contribuir a la identificació de les desigualtats de gènere com un fenomen estructural i global. L’intercanvi, a més, ha buscat generar canvis i activar respostes davant de discriminacions i violències masclistes.

“Uma malta sem barreiras” és una de les activitats d’educació i sensibilització emmarcades en el projecte de cooperació “De mini saia ou de véu, no meu corpo mando eu”, desenvolupat per Arquitectura Sense Fronteres a la província d’Inhambane (Moçambic). En aquest projecte, ASF treballa per promoure l’abordatge estratègic de les violències masclistes al territori, en aliança amb institucions, associacions i comunitats.

En aquest cas, l’intercanvi ha estat el fil conductor que ha permès establir un diàleg entre els dos grups de joves al voltant de les desigualtats i les violències masclistes. L’enviament i la recepció de vídeos entre les dues aules i l’ús d’aplicacions de missatgeria mòbil i de videotrucada han permès establir comunicació entre adolescents separats per uns 12.000 kilòmetres de distància.

A Barcelona, les sessions han estat dinamitzades per Almena Cooperativa Feminista, entitat sòcia del projecte que acompanya i dona suport a ASF en la seva execució, i per voluntàries del grup de gènere d’ASF i de la comunitat de dones moçambiqueses residents a Barcelona. A Inhambane, els tallers han anat a càrrec de l’equip d’ASF.

Si voleu conèixer l’experiència de més a prop, podeu veure el vídeo-resum de l’intercanvi:

Arquitectura a las Aulas 2024

ASF Catalunya ha participat amb el taller FEM EL MÓN ACCESSIBLE al cicle ‘Arquitectura a les Aules’ organitzat pel COAC coincidint amb la Setmana d’Arquitectura 2024,