L’Agència de Transport Metropolità de Maputo (AMT), creada l’any 2017, s’ha marcat com a objectiu principal millorar la capacitat i la qualitat del transport públic. Amb l’objectiu de generar un debat ciutadà neix la Primera Setmana de Mobilitat Sostenible.
Moçambic experimenta un fort creixement demogràfic que està provocant un procés d’urbanització ràpid i desorganitzat. S’espera que el 2050 les zones urbanes allotgin el 50% de la població del país (INE, Institut Nacional d’Estadística). L’àrea del gran Maputo ara té 3.15 milions de persones: mig milió de persones més de l’esperat abans del Cens de 2017. En aquesta zona urbana, caracteritzada per la baixa densitat de l’ocupació del sòl, el creixement de la població representa un gran repte pel que fa a l’habitatge, infraestructures, prestació de serveis, protecció del medi ambient, qualitat de vida, espais públics i mobilitat.
S’espera que el 2050 les zones urbanes allotgin el 50% de la població del país. L’àrea del gran Maputo ara té 3.15 milions de persones: mig milió de persones més de l’esperat abans del cens de 2017.
Cal apostar per un sistema de transport adequat i accessible que pugui connectar els punts principals de la ciutat i l’àrea metropolitana, a més de millorar l’accés a serveis i estimular oportunitats econòmiques. El sistema de transport públic que existeix actualment al Gran Maputo té limitacions que afecten directament la vida quotidiana i el benestar dels ciutadans d’aquesta àrea metropolitana, com són l’accés a serveis bàsics com ara la salut, l’educació, l’educació i el treball.
Actualment el sistema de transport públic al Gran Maputo té limitacions que afecten la vida quotidiana i el benestar de la ciutadania.
Davant la situació actual, el Pla Director de Mobilitat i Transports per a un Gran Maputo introdueix la necessitat de crear sistemes massius (com el BRT i el tren urbà). La creació de l’Agència de Transport Metropolità de Maputo (AMT) l’any 2017 consolida la creixent preocupació de les institucions nacionals en matèria de mobilitat urbana, amb l’objectiu principal de millorar la capacitat i la qualitat de l’oferta actual de transport públic.
- “Quem ocupa quanto?” Si una imatge és més forta que mil paraules, ens hem proposat resumir tots els arguments a favor del transport públic en una sèrie de fotografies per inaugurar la Setmana de la Mobilitat Sostenible. L’acció consisteix en mostrar l’espai ocupat a l’avinguda Samora Machel per 75 persones quan es desplacen a peu, en cotxes particulars, bicicleta o autobús.
- Intervenció urbana: creació d’un nou espai públic i activitats de sensibilització
- Debat sobre arquitectura i assentaments informals “Futuros de Mafalda”
- Taller tècnic sobre mobilitat metropolitana
- Taller per elaborar una campanya que incorpori la perspectiva de gènere a la mobilitat inclusiva
- Conferència sobre la mobilitat sostenible a l’àrea metropolitana de Maputo
- Ruta urbana per l’assentament informal de Mafalda