Com es garanteix l’accés a la ciutat de Maputo?

Saps que a Maputo, si no compleixes uns requisits específics, no se’t reconeix el dret a l’habitatge? Coneixes els passos que un ciutadà/na de la metròpolis ha de complir per tal d’assegurar-lo?

La forma amb les quals les famílies moçambicanes viuen en els barris informals de Maputo, assentaments no ordenats i no consolidats, i tenen dret a defensar el seu terreny és mitjançant el DUAT. El DUAT és el més semblant a un títol de propietat de béns en un país on tota la terra és de l’Estat i els seus ciutadans/es necessiten regular-ne el dret per tal de ser-ne en usuaris i usuàries.

Amb una relació estreta amb el reconeixement de la ciutat, el converteix en una eina essencial per aconseguir un model de ciutat més just i igualitari.

Des de la perspectiva d’un/a resident, segueix el recorregut per aconseguir-l’ho.

“O caminho ao DUAT”

1r Pas: Qui som?

Quins drets tinc com a veí o veïna d’un barri informal de Maputo? Com puc garantir que la superfície que ocupa casa meva sigui reconeguda per la legislació urbanística de la ciutat?

S’organitzen sessions informatives sobre el coneixement del DUAT i els beneficis que té. Espais de trobada entre veïnat, líders veïnals, equip tècnic d’ASF i personal tècnic del Conselho Municipal de Maputo (Ajuntament) per resoldre dubtes, inquietuds o preocupacions respecte a l’assoliment del títol. Com també, un aixecament social del barri, per tal de recollir-ne les dades i conèixer els veïns i veïnes que participaran en el projecte.

2n Pas: Com és la meva parcel·la?

Per tal d’adquirir el DUAT és indispensable conèixer la dimensió i els límits de la meva parcel·la. Com els puc definir? Hauria de parlar amb la família del costat i debatre, conjuntament, els límits dels nostres terrenys. Som-hi!

Des de fa dos anys, Arquitectura Sense Fronteres col·labora amb INFATEC (Institut de Formação em Administraço de Terras i Cartografia) en l’aixecament topogràfic d’aquestes parcel·les, identificant-les i ordenant-les.

3r Pas: Els carrers que, junts i juntes, construïm.

Quan vull accedir a casa em trobo que el carrer és massa estret i les meves filles i jo, juntes, no podem passar en el mateix moment. M’agradaria que fos més ample i més lluminós i segur a la nit.

El veïnat cedeix una part del terreny de les seves parcel·les a l’espai públic i comunitari. És una millora tan individual com col·lectiva, ja que cada persona posa el seu granet d’espai per aconseguir una millora general del barri.

A través d’obres de millora, el barri es torna més segur i més transitable.Es regularitzen els carrers i es construeixen nous murs delimitadors i semi opacs, amb gelosies, per tal de garantizar-ne la ventilació.

4t Pas: El futur de la ciutat, a les nostres mans.

Decidim entre totes i tots els nostres carrers per tal que sigui just i equitatiu per a tothom.

El veïnat acorda la divisió de les parcel·les a través d’un procés de participació urbana. Tothom hi té molt a dir! Infants, joves i adults.

5è Pas: Sol·licitem el títol.

I ara que ho tenim tot a punt, com entrego aquest document a l’Ajuntament de Maputo? Quin és el procediment a seguir per tal que el formulari arribi a les seves mans?

Es realitzen sessions de consulta i d’aclariment de dubtes per agilitzar el recorregut administratiu del títol i la seva sol·licitud. Un cop tots els documents estan en regla, s’envien els formularis de manera conjunta.

6è Pas: Obtenim el DUAT!

Sentim tranquil·litat sabent que no serem expulsats de les nostres cases, ara, que ja tenim el document que ens acredita la propietat de les nostres llars.

Els veïns i veïnes, a partir d’ara, podran invertir, negociar i habitar les seves cases amb una nova consciència i confiança en el seu dret a la ciutat.

Finalment, amb una nova identificació urbana, el Duat els permet figurar en el catastre i formar part de la ciutat.

Vols saber-ne més sobre el projecte de Hàbitat?

Més detalls, AQUÍ! 

Un acte obert i gratuït que tindrà lloc a La Lleialtat Santsenca, el divendres 2 de desembre, amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional dels Drets de les persones amb Discapacitat. L’objectiu d’aquesta trobada és la de donar resposta a [...]

Aquest any participem en les setmanes de l’arquitectura 2024 de Barcelona estrenant l’exposició Chamanculo C: Construcció col·lectiva de la ciutat. És una exposició itinerant que analitza els reptes del dret a l’hàbitat a través del projecte Hàbitat, desenvolupat per ASFE [...]

Entre l’8 i el 12 de juliol de 2024, Maputo va ser l’escenari d’una setmana única d’intercanvi acadèmic, social i polític centrada en el Dret a la Ciutat. Organitzat per Arquitectura Sense Fronteres (ASF), la Facultat de Dret de la [...]

En el marc dels 16 Dies d’Activisme Contra la Violència envers les Dones i les Nenes, Arquitectura Sense Fronteres (ASF) reafirma el seu compromís donant suport al Mecanisme Multisectorial de Gaza. Aquesta iniciativa té com a objectiu sensibilitzar, mobilitzar i [...]